162 évvel ezelőtt, vélhetően 1849. július 31-én vesztette életét a segesvári csatában Petőfi Sándor, ismert és kiváló költőnk. Életét többek között a wikipedián is meg lehet ismerni jobban, mint amire az iskolából emlékszünk, és bátran szemezhetőek a könyvesboltok, antikváriumok polcai, ahogy az árverés oldalak is. Digitálisan a Magyar Elektronikus Könyvtár kínálata teljes. Segesvárról is találunk tárgyakat online piacon.

Sajnos a versek ma nem divatosak, pedig tömörségükkel, anyanyelvünk minden erejével és szépségével tudnak boldog, szomorú, építő és hasznos perceket szerezni. Segítenek abban, hogy átéljünk érzéseket, átgondoljunk eszméket, megismerjük a világot jobban és mindez az épülésünkre váljon.

Persze, versekben is lehet sokfélét találni, téma, stílus, szakmai profizmus terén. Aki nem keres, nem talál...

Petőfi Sándor versei közül - szomorú halálának 162. évfordulójára - álljon itt a Magyar vagyok című, sok képpel illusztrálva. Zenei aláfestésnek egy szép magyar zene jobban illett volna, de azért így is nagyszerű munka.

"Magyar vagyok. Természetem komoly, mint hegedűink első hangjai..."

 

A bővebben gombbal a teljes vers olvasható...

 

Elsőként egy régi videóanyagokból összeállított mix, a zene modernebb, "Pozsi és Basic: Elindultam" című dala.

 

 

Majd egy régi pásztortánc, még a Budapest együttes időkből, érdemes megnézni hogyan bánik Kovács László a pásztorbottal.

 

 

 
 

Nemrég az egyik iskolában arról beszélgettünk, van-e véletlen. Meglepő eredmény jött ki, a csapat pontosan fele szerint véletlenek nincsenek! :)

Innen jött elő Mr. Papír, avagy a rajzold le amit érzel. Ezt a "játékot" lehet ketten vagy többen is játszani, először az egyik rajzol akár valami konkrétat akár csak valami krix-krax aztán jön a másik fél. Így felváltva, kiegészítve végül Mr. Papír kiadja két ember gondolatait, lesz valamiből valami más, abból meg valamibb másvalami. :)

Próbálják ki!

Szavak nélkül beszélni a legjobb! A művészet az ilyen...

Várjuk a rajzokat a Szerkesztőségbe, lehet elemzéseket is küldeni, a beküldők között néhány régi, értékes Katana Magazint sorsulunk ki!

A játék kezdete: 2010. május 13. 
Vége: 2010. december 23. - csütörtök

 

 

Ha már új zene Magazinunk Wing Tsun rovatában, hát álljon a kínai nyelvleckék után itt egy dal, Apám Hitte címmel Zorántól és egy másik, Most élsz címmel Máté Pétertől. Akinek van kedve hallgassa meg, szép képekkel van passzolóan aláfestve. Dicséretes munkák!

 

 
Köszönjük Zoránnak és a videó szerkesztőjének
 
 
És a Máté Péter szám:
 
 
Köszönjük Zoránnak és Máté Péternek és a videók szerkesztőinek
 
 
 
 
 
Rendhagyó vasárnapunk van. A kecskeméti központi edzés helyett ma Anyák Napját ünnepeljük, akik kétség kívül meg is érdemlik az ünneplést. S akinek tán emellett s a napi kung fu között szabad ideje maradt, töltse az időt költemények olvasásával. A televízió, a számítógép, a másodállások százada előtt az ember talán többet tudott és akart foglalkozni a művészetekkel, tudományokkal is. Remélem a versek manapság nem csak az iskolások kötelező munkái között találhatóak meg...

A Magyar Elektronikus Könyvtár tudományos és művészeti kiadványok mellett irodalmi alkotásokat is tartalmaz ingyenesen elolvasható és letölthető formátumokban. Petőfi Sándor összes költeményei között pedig megtalálható Az Apostol is (29 oldalas pdf formában letölthető tőlünk is innen), melyről az ELTE irodalmi oldalán ezt lehet olvasni: "Az elbeszélőt nem annyira az események, mint inkább hőse viselkedésének eszmei és érzelmi rugói érdeklik. Rendkívül nagy szerepet kap a meditáció, Szilveszter belső monológjai a költemény nyelvileg legszebben megformált részei."  Szegedy-Maszák Mihály, kortárs magyar írónk a művet Petőfi Sándor "legnagyobb igényű költői vállalkozásának" nevezi.

Annak eldöntését, hogy a történet főhőse mennyire kényszerű és mennyire vállalt magányban és szegénységben él,  bízzuk az olvasóra. Elvégre a kérdés egy sor másikat is felvet: mi a magány és mi a szegénység? Lehet-e ezeket a szavakat önmagukban használni, vagy más jelző is kell? Lelki szegény, anyagi szegény, szerelmi magány, magányos harcművész, stb...

"Együtt maradtak, mint férj s feleség;
Nem pap kötötte össze őket,
Hanem az Isten és a szerelem.
Nem esküvének egymásnak hüséget,
Nem vették e szót ajkaikra,
Ott benn hagyák azt
Szivök mélyében érintetlenűl,
Ahol s ahogy kell annak lennie,
S azért maradt oly tiszta, mint a
Csillag, melyhez még lélekzet sem ér."

 

 

Jó pénzért kung fu képregények széles választéka rendelhető a Hill City Comics oldaláról. Van nekik sokminden másuk is, de a kung fu a király.

Ilyen is van nekik:

Shaolin foci képregény

 

 

28 éve készült ez a nagyszerű kung fu játék.

Van benne főellenség is!

Kung fu 1980

Irányítás: mivel a magyar billentyűzeten a z és az x nem egymás mellett van, ezért a főmenüben az "options" alatt érdemes kapásból átállítani a billentyűkiosztást.

Tovább a játékhoz ->


Ha lerántja a leplet az ember címlapunk sárkányos videójáról, előtűnik mögötte egy lány ahhoz a gyönyörű hanghoz. Egy amatőr felvétel, ami bejárta a világot. Hogy mi fogta meg a rajongókat? Döntse el a kedves olvasó maga.

Több mint 2 millió néző kevesebb mint 2 hét alatt! Mi kellett ehhez a nem várt sikerhez? Igen, egy gitár, egy mikrofon, egy hang, egy tehetség, hogyne. Tanulás, küzdelem, hit és akarat. De ott, ahhoz a pár perchez... Szív kellett hozzá, valljuk be, semmi más. A dalt ő írta arról, amit szeret.

"Köszönöm hogy megnézted és köszönök minden bátorító szót. Soha nem gondoltam volna hogy ilyesmi fog történni, legszívesebben átölelnék mindenkit." - írja Malukah, aki szereti az informatikát és van egy Thor nevű kutyája. Mi is köszönjük!

Malukah

Malukah YouTube oldala ->

A Skyrim Malukah Concept Film (c) bejárta a világot (klikk ide). A kiadó meglovagolta a sikert és példáját alapul véve készítettek egy újabb felvételt, amihez két hasonló karriert befutó alkotót szerződtettek. Lindsey Stirling hegedű- és előadóművészt, aki mozgásának szabadságával hamar elbűvölte a közönséget. Jó ötlettel indult és kézikamerával.
Partnernek nem mást nyertek meg az ügyhöz, mint Peter Hollens "szájzenészt", aki minden hangot saját maga, a szájával alkot zenéihez. Nem maradt el a siker: több mint 17 millió megtekintés 10 hónap alatt !

Tudnak valamit?

Mindenki megy a dolgára. Szép zenével aláfestve, s ahol nem, egy dudaszó, annyi nem hallatszik.

 

 

Így közlekednek Kínában.

 

Április 29-én mozikban a Yip Man 2 című film! Egy újabb előzetesről tudunk itt hírt adni, köszönjük Szénási Mártonnak a videó beküldését szerkesztőségünkbe!

 

 

 

 

Kínai nyelvleckék, nagggyon hatékony oktatási móddal. Érdemes megnézni (angol nyelvtudás szükséges lehet, de anélkül is vicces)
 
 
További hasznos dolgok Kínáról: www.chinaontv.com