1940-ben készült Szlatinay Sándor filmje Hunyadi Sándor történetéből Bercsényi huszárok címmel. A film nem háborúról szól, bár harcról igen, férfi és nő szerelméről. Bagodi Gábor (Csortos Gyula) bercsényi-huszár bár idősb lett, a fiatal huszárok között legendás maradt. 20 éve már, hogy felesége elhagyta, félve attól, hogy a magyar huszárok virtusa, önfeledt szórakozása béke időben lánya kárára válik. Aztán az élet mégis máshogy hozza. Romantikus vígjáték a javából, Bagodi Gábor törődő ápolónője, Clementine (Vaszary Piroska) nagyszerű játéka francia akcentusával vidám perceket hoz, kétségtelenül. A film komoly mondatokkal tűzdelt szép magyar film.

Érdekesség, hogy bár mind a Magyar Televízió 1-es, mind 2-es csatornája leadta, mindkétszer finn felirattal történt. Talán nincs már meg a magyar eredeti változat, s mint megannyi tárgy, ez is külföldről érkezett haza...

A film megtekinthető a Magyar Televízió archívumában teljes egészében, vagy az alábbiakban (az M1-es változat jobb hangminőségű). Stáblista a bővebben gombbal érhető el.

 

 

 

Rendezte: Szlatinay Sándor

Írta: Hunyady Sándor (történet), Orbók Attila (forgatókönyv)

 

Szeleczky Zita ... Lichtenstein Éva

Szilassy László ... Kövess Péter fõhadnagy

Makay Margit ... özvegy báró Lichtenstein Félixné

Csortos Gyula ... Bagodi Gábor

Vaszary Piroska ... Clementine - nevelõn&otil (as Vaszary Piri)

Mihályffi Béla ... Széplaky ezredes (as Mihályffy Béla)

Hidvéghy Valéria ... Betty (as Hídvéghy Vali)

Latabár Árpád ... Lóversenyszurkoló (as ifj. Latabár Kálmán)

Kökény Ilona ... Róza néni

Kompóthy Gyula

Pethes Ferenc ... Jóska, béres

Timár Kató

Szécsi Ferenc

Fáy Béla ... Bartem - ulánus

Pártos Gusztáv ... Szállodaportás