Az államalapítás ünnepére, augusztus 20-ra álljon itt az eredeti 1983-ból származó "István, a király rockopera", mögötte néhány csíksomlyói felvétel.

A lejátszási lista itt található.

Bródy János énekli az eredetiben a szomorú dalt, "Gyászba öltözött csillagom" címmel:

Talán most már ismerős ez a dal sokaknak, a Bercsényi-induló, melyet a francia Bercsényi alakulat huszárai énekelnek - mind a mai napig, magyarul! A videón található szöveg pontosításra szorul, az interneten több helyen is megtalálható a teljes szöveg, mely alul olvasható. Késmárkról bővebben itt, Bercsényi Miklós, székesi grófról itt olvasható, képekkel. A Bercsényi-huszárokról bővebben itt, a huszárokról itt ír a magyar wikipédia.

 

 

Gyenge violának 
Letörött az ága 
Az én bánatomnak 
Nincs vigasztalása

Suhog a szél 
Késmárk felett 
Édes rózsám 
Isten veled

Nagy Bercsényi Miklós 
Sírdogál magában 
Elfogyott szegénynek 
Minden katonája

Suhog a szél 
Késmárk felett 
Édes hazám
Isten veled

 

A videó forrása: www.magyarhuszar.hu - Az oldalon középen található a belépés gomb. Nagyon sok információ, képi anyag található ezen a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Egyesület által készített honlapon.

 

Egy idézet onnan: "Nevezetessé vált aztán a magyar könnyű lovasság a kurucok háborúzásával. Majd amikor II. Rákóczi Ferenc szabadságharca összeomlott, az emigráló kurucokat immár tárt karokkal várták Franciaországban. Ott szervezte meg Bercsényi László (a kuruc vezér Bercsényi Miklós fia) a francia huszárságot - persze főleg magyar kurucokból - amely heves csatákban - ejtette bámulatba Európát. Kivált büszkélkedett is XV. Lajos király a huszárjaival, s mutogatta őket az udvarába látogató fejedelmeknek. Így terjedt a nyalka egyenruhás fonott varkocsos, kifent bajuszos, magyar megjelenésű katona nem az egykor példaadó párizsi udvarról el, europa szerte…. Ha utóbb már mind kevésbé magyar legénységi összetételben is… Viszont, még a XIX. század fordulóján ezt mondta Napóleon: „A francia gyalogsággal, az olasz tüzérséggel és a magyar huszársággal meghódítom az egész világot."

 

300 évvel ezelőtt, 1711-ben a Rákóczi-szabadságharcnak nevezett 8 éves háború véget ért. Nehéz sorsú Magyarországunk számára kevés tárgyi emlék maradt fent, így a három termet megtöltő kiállítás a kecskeméti Cifra Palota Múzeumban páratlan. A tárlat megtekinthető augusztus 19-től "Árvák Hercege" címmel.

 

Aorounga kráter

Szahara: A Nemzetközi Űrállomás, az ISS digitális kamerája lenyűgöző képet készített egy több mint 300 millió éves becsapódás nyomáról.

(Ahogy Wing Tsun körökben is mondani szokták: piff paff csitt csatt dirr durr - a szerk.)

A devon korszak végén, körülbelül 345-370 millió éve egy nagyjából 1,6 kilométer átmérőjű meteor zuhant a mai Szahara területére. A kataklizma ma is látszó sebet ejtett a felszínen, a 10 kilométer átmérőjű Aorounga-krátert. Ezt a képződményt fotózta most le [1] a NASA irányításával az ISS Nikon D3 digitális kamerája.

A kráter ma Csád északi részén található, és az egyik legjobb állapotban fennmaradt becsapódási nyom a Földön. 1994-ben a Spaceborne Imaging Radar (SIR) nevű műszer gyűjtött róla adatokat, ezek alapján úgy tűnik, hogy a főkráter mellett két kisebbet is létrehozott a becsapódás. Ezek nem látszanak, mert betemeti őket a homok. A kisebb kráterek a becsapódás előtt a meteorról leváló törmelékekből keletkezhettek.

(forrás: Index.hu - klikk a képre a nagyobb felbontásért)

  

 

Hajó a parton (Wing Tsun Kung Fu Magazin)Szerintem. Aki látta a HOME videót, amiről korábban cikkeztünk, annak nem lesz meglepő eme egyszerű tény egy 1973-ban fotózni kezdett területről, mely akkor még óriási víztömeg Kazahsztánban, mára szinte semmi. 2020-ra meg el is tűnik teljesen. Hoppácska!

Persze folynak a találgatások, hogy valójában mekkora szerepe van az embernek a környezetváltozásban, a jég elolvadásában, stb, a tények azonban tények maradnak. Az van, ami van. Mint nemrég eltűnt folyó esete, ami az árvízben új utat törve nem került elő... A bolygónk soha nem nyugszik, a természet, a fizika, az élet körforgása alkot és pusztít szüntelen. A mai kor csodája a technológia, mellyel most már látható és szemléltethető is oly sok minden. (És reméljük nem nyomja el teljesen a technológiával nem mérhető, nem látható igazságokat, megérzéseket, emberi és állati képességeket!)

De ahogy egy bölcs ember mondá egyszer: Nekem úgy jó, ahogy lesz. De attól még én nem nyugszom szüntelen.

Pünkösd festményMég azok sem tudják pontosan, miről szól a pünkösd, akik valaha jártak hittanra. Egy biztos, ezen a napon nem kell dolgozni. Az Index Zárthelyi hibátlan kitöltése után irány a teológia.

Irány az index.hu cikkére a Pünkösdről!

Például azt is megtudhatjuk, hogy a pünkösdi-királyság szó eredetileg onnan származik, hogy a népi hagyomány szerint a pünkösdkor tartott ügyességi verseny nyertese ingyen ihatott a kocsmában és hivatalos volt minden lakodalomba egy napig, egy hétig vagy egy évig.

 

Pongrácz Ödön

Nemrég Kiskunmajsán, az '56-os emlékhelyen jártunk, melyet a Corvin-köz parancsnokaiként ismerté vált Pongrácz testvérek állítottak az elhunytak emlékére, az utókor okulására.

Házigazdánk Pongátz Ödön volt, aki testvére, Gergely halála óta vezeti a múzeumot, mely főleg saját emléktárgyakból és felajánlásokból áll

A régi, romos egykori népiskola összesen két tanterméből magánpénzből és felajánlásokból elkészített kiállítótermek egyikében korabeli relikviák kaptak helyet; térképek, fegyverek, zászlók, könyvek, dokumentumok. A másik helyiségben az 1956-os Corvin-közi enteriőr mellett helyet kaptak a szabadságharcosok képzőművészeti alkotásai, emléktárgyai, valamint újságcikkek és fotók is. A múzeum udvarán - a Hadtörténeti Intézet és a Hadtörténeti Múzeum jóvoltából - különböző lövegeket és egy harckocsit is kiállítottak.

A múzeum közelében található '56-os kápolnát 2002 júniusában avatták fel. A Kapisztrán Szent János védelmébe ajánlott kegyhely Csete György Kossuth-díjas építész tervei alapján épült. Az épület egyik tornya a győztes forradalmat, a másik - romos - tornya pedig az elbukott szabadságharcot szimbolizálja. A kápolna falán márványtáblák őrzik az '56-os tevékenységük miatt kivégzettek nevét, foglalkozását, születési évét és a kivégzés időpontját.

Ödön bácsi előadói stílusát szemléltenendő álljon itt egy idézet a Bajuszfesztivál honlapjáról: "Ödön bácsi, aki maga is szép bajuszt visel, elmesélte a közönségnek, hogy a szamosújvári középiskolában tanára kigúnyolására rajzolt bajusznak köszönheti életét, mert a bosszúálló pedagógus megbuktatta az érettségin és így osztálytársaival ellentétben nem került ki a Donkanyarba a frontra."