Talán most már ismerős ez a dal sokaknak, a Bercsényi-induló, melyet a francia Bercsényi alakulat huszárai énekelnek - mind a mai napig, magyarul! A videón található szöveg pontosításra szorul, az interneten több helyen is megtalálható a teljes szöveg, mely alul olvasható. Késmárkról bővebben itt, Bercsényi Miklós, székesi grófról itt olvasható, képekkel. A Bercsényi-huszárokról bővebben itt, a huszárokról itt ír a magyar wikipédia.

 

 

Gyenge violának 
Letörött az ága 
Az én bánatomnak 
Nincs vigasztalása

Suhog a szél 
Késmárk felett 
Édes rózsám 
Isten veled

Nagy Bercsényi Miklós 
Sírdogál magában 
Elfogyott szegénynek 
Minden katonája

Suhog a szél 
Késmárk felett 
Édes hazám
Isten veled

 

A videó forrása: www.magyarhuszar.hu - Az oldalon középen található a belépés gomb. Nagyon sok információ, képi anyag található ezen a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Egyesület által készített honlapon.

 

Egy idézet onnan: "Nevezetessé vált aztán a magyar könnyű lovasság a kurucok háborúzásával. Majd amikor II. Rákóczi Ferenc szabadságharca összeomlott, az emigráló kurucokat immár tárt karokkal várták Franciaországban. Ott szervezte meg Bercsényi László (a kuruc vezér Bercsényi Miklós fia) a francia huszárságot - persze főleg magyar kurucokból - amely heves csatákban - ejtette bámulatba Európát. Kivált büszkélkedett is XV. Lajos király a huszárjaival, s mutogatta őket az udvarába látogató fejedelmeknek. Így terjedt a nyalka egyenruhás fonott varkocsos, kifent bajuszos, magyar megjelenésű katona nem az egykor példaadó párizsi udvarról el, europa szerte…. Ha utóbb már mind kevésbé magyar legénységi összetételben is… Viszont, még a XIX. század fordulóján ezt mondta Napóleon: „A francia gyalogsággal, az olasz tüzérséggel és a magyar huszársággal meghódítom az egész világot."

 

300 évvel ezelőtt, 1711-ben a Rákóczi-szabadságharcnak nevezett 8 éves háború véget ért. Nehéz sorsú Magyarországunk számára kevés tárgyi emlék maradt fent, így a három termet megtöltő kiállítás a kecskeméti Cifra Palota Múzeumban páratlan. A tárlat megtekinthető augusztus 19-től "Árvák Hercege" címmel.