Pongrácz Ödön

Nemrég Kiskunmajsán, az '56-os emlékhelyen jártunk, melyet a Corvin-köz parancsnokaiként ismerté vált Pongrácz testvérek állítottak az elhunytak emlékére, az utókor okulására.

Házigazdánk Pongátz Ödön volt, aki testvére, Gergely halála óta vezeti a múzeumot, mely főleg saját emléktárgyakból és felajánlásokból áll

A régi, romos egykori népiskola összesen két tanterméből magánpénzből és felajánlásokból elkészített kiállítótermek egyikében korabeli relikviák kaptak helyet; térképek, fegyverek, zászlók, könyvek, dokumentumok. A másik helyiségben az 1956-os Corvin-közi enteriőr mellett helyet kaptak a szabadságharcosok képzőművészeti alkotásai, emléktárgyai, valamint újságcikkek és fotók is. A múzeum udvarán - a Hadtörténeti Intézet és a Hadtörténeti Múzeum jóvoltából - különböző lövegeket és egy harckocsit is kiállítottak.

A múzeum közelében található '56-os kápolnát 2002 júniusában avatták fel. A Kapisztrán Szent János védelmébe ajánlott kegyhely Csete György Kossuth-díjas építész tervei alapján épült. Az épület egyik tornya a győztes forradalmat, a másik - romos - tornya pedig az elbukott szabadságharcot szimbolizálja. A kápolna falán márványtáblák őrzik az '56-os tevékenységük miatt kivégzettek nevét, foglalkozását, születési évét és a kivégzés időpontját.

Ödön bácsi előadói stílusát szemléltenendő álljon itt egy idézet a Bajuszfesztivál honlapjáról: "Ödön bácsi, aki maga is szép bajuszt visel, elmesélte a közönségnek, hogy a szamosújvári középiskolában tanára kigúnyolására rajzolt bajusznak köszönheti életét, mert a bosszúálló pedagógus megbuktatta az érettségin és így osztálytársaival ellentétben nem került ki a Donkanyarba a frontra."

56-os múzeum, KiskunmajsaA Pongrátz család a trianoni döntéssel Romániához került Szamosújvárról származott, amelynek 1940-ben a testvérek édesapja volt a polgármestere. A család 1945-ben az előrenyomuló román és szovjet csapatok elől költözött Magyarországra. (Mátészalkára, majd később Soroksárra.)

Pongrátz Gergely így emlékszik édesapjukra, aki néhány hónappal a forradalom kitörése előtt hunyt el: „Amikor meglátta az első orosz katonát, akkor megfogadta: addig, amíg itt vannak az oroszok, nem borotválkozik. Mellig érő szakállal temettük '56 áprilisában.”
(további infó a Pongrácz testvérekről a magyar nyelvű wikipedian ide kattintva)

A Pongrátz-testvérek és környezetük – köztük például Falábú Jancsi (Mesz János) – egy pillanatig sem hittek a kivonulást ígérő szovjeteknek, sőt a velük egyezkedő magyar politikai és katonai vezetéssel szemben is bizalmatlanok voltak. Visszautasítottak minden javaslatot a civil felkelők lefegyverzésére, például Maléterét, aki elküldte volna a Corvin közben harcoló fiatalokat, a pesti srácokat.

Falábu Jancsi képére biztosan mindenki emlékszik aki ott járt. Róla mondta még egyszer Pongrátz Gergely: "Volt 4 darab 122 mm-es lövegünk, három légvédelmi ágyúnk, amit sohasem használtunk, és 11 szovjet tank, T-34-es, T54-es. A lőszert is mind az oroszoktól szereztük. Volt 6 darab 76-os lövegünk repeszgránáttal, Falábú Jancsi, a Corvin tüzérparancsnokának irányításával igen hatékonyan tudtuk használni. Október 26-án 17 lövést adott le a mozi előtti 76-os lövegünk, ez 17 telitalálatot jelentett, melyekkel a hernyótalpakat tudtuk szétlőni, megállásra vagy körbeforgásra kényszerítve a páncélost."

 

 

Kiskunmajsán

 Érdeklődő Wing Tsun tanítványok és a múzeum udvarán található tank.

 

Pongrátz Gergely és Pongrátz Ödön

 Pongrátz Gergely és Pongrátz Ödön

 

„Őrizzétek ’56 szellemét, a forradalomét, melyet nem birtokért, nem gazdagságért, nem előnyökért, hanem a szabadságért, a magyar nemzet szabadságáért vívtak a pesti srácok a világ legnagyobb birodalma ellen.”

Pongrácz Gergely
 
 

Ödön bácsi előadást tart


Ödön bácsi diákoknak mesél Kiskunmajsán
 
 
Aki meg szeretné látogatni az '56-os Múzeumot, annak egy kis térkép segítség ide kattintva érhető el

 

Az 1956-os évek hétköznapi hangulatát visszaidézve:

 Óbudai mintalakótelep: nappali Varia szobatútorral

szobabelső

 

Óbudai munkáslakás

 

Piaci életkép (mintha csak ma lenne :)

További hasonló képek az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által támogatott képgyűjteményben ide kattintva.

 

 

 

 

56-os múzeum, Kiskunmajsa 2