Si-Fu Máday Norbert és Dedő báEmlékeztek még az egyik korábbi számra, ahol az egyik nyári táborban a táblának háttal ülő sakkozót kerestük?
Megtaláltuk!
Czigler Dezső Zoltánnal, Dezső bácsival beszélgettem a sakkozásról, a Wing Tsunról, ezek összefüggéseiről.
(Az első képen Dedő bá és Si-Fu Máday Norbert látható.)

Mikor és hogyan ismerkedtél meg a sakkozással?

7 éves lehettem, amikor a nagypapám ismertette meg velem ennek a bonyolult, ámde gyönyörű játéknak az alapjait. Első Mesterem, Udvari Pali bácsi indított el igazán a komolyabb, versenyszerű sakkozás felé. Életem meghatározó élménye volt a fodrászüzletében sakkozni az idősebb bácsikkal, akik hajat vágatni jöttek Pali bához. Fantasztikus volt ez az időszak a számomra. Alapvetően meghatározta a további sakkpályafutásomat.

Van kedvenc oldalad, amivel játszani szeretsz?

Igazából nem beszélünk oldalakról, hanem színekről. Meglepően sötéttel szeretek lenni. Azért meglepő ez, mert világos a lépéselőnye miatt - lévén mindig ő kezdi a játszmát - alapvetően egy kis előnyben van, de ez a mi szintünkön még nem igazán jelentkezik, csak pszichikai jelentőséggel bír. Én pedig ebből a vélt fölényből próbálok profitálni, vagyis azt próbálom kihasználni, hogy világos úgy gondolja, előnyben van és győzelemre játszik, így az én "kontrasakkom" jobban érvényesül.

Szerinted jó különleges sakktáblákkal játszani, vagy az teljesen mindegy (pl. lovagfigurák, üvegfigurák, vagy embermagas figurák)?

Véleményem szerint a legjobb a szokásos méretű sakktábla a hagyományos figurákkal, a különlegeseket nem szeretem, mert rengeteg időt és energiát vesz el, ha azon kell törni a fejem, hogy egy adott bábu mi is tulajdonképpen, nem szeretem erre fecsérelni az értékes gondolkodási időt. Az embermagasságú figurák pedig az átláthatóságot nehezítik, itt tulajdonképpen majdhogynem fejben folyik a játszma, mert szinte lehetetlen érzékelni a fenyegetéseket, így nehézségbe ütközik jó támadó, illetve védekező tervet készíteni. Azonban a szivárványsakkot egyszer szívesen kipróbálnám. Itt, ha jól tudom, különböző színekben pompáznak a bábuk és csak árnyalatukban különböznek egymástól a világos és a sötét figurák.

Domány Zsófia FIDE mesternő ellen
Mikor és hogyan ismerkedtél meg a Wing Tsunnal?

1999. július 9-én volt egy nagyon komoly balesetem, elütött egy gyorsvonat. Miután visszajöttem Debrecenbe és folytattam az egyetemet (a matematikus szakot azóta elvégeztem), Csécsei Ákos Barátom javaslatára megérdeklődtem, hogy miként tudnék kapcsolatba kerülni ezzel a harcművészettel. Megnéztem egy bemutatót, ami nagyon tetszett és úgy döntöttem, hogy belevágok és kipróbálom magam a Wing Tsunban. Ha emlékeim nem csalnak, 2002 februárjában kezdtem járni az edzésekre.

Változott-e a sakkozási stílusod a Wing Tsun hatására?

Változott a stílusom az elmúlt pár évben, de nem hiszem, hogy a Wing Tsun hatására, bár az igaz, hogy a Wing Tsun irányába, mivel élesebb sakkot játszom, bátran szembe nézek a kockázatosabb helyzetekkel és jól is érzem magam, ha ilyen állásokba kerülök.

Hogyan csinálod, hogy háttal a táblának, fejben is tudsz sakkozni?

A velencei-tavi nyári táborban játszottam háttal egy alkalommal, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy huszonpár lépés után hibáztam, nem láttam, hogy az a6-on lévő bástyám védtelen és az ellenfelem leütötte azt. Ha jól emlékszem, így történt. Ezután persze feladtam a partit, mert nem volt értelme tovább játszani, nem láttam már rendesen a figurák elhelyezkedését. De nem hiszem, hogy jól tudok háttal játszani, inkább csak megpróbálkoztam vele, ez közelebb áll az igazsághoz. Mondjuk, azt tudni kell, hogy a "vaksakkhoz" szinte laboratóriumi körülmények szükségeltetnek, olyan csend, hogy még a légy zümmögését is lehessen hallani.

Mi tetszik a legjobban a Wing Tsunban?

A legjobban az emberi oldala fogott meg, rengeteg Barátra tettem szert a kung fu által. Mesterem, Török Róbert Si-Hing személyében egy nagyon jó embert ismertem meg és a debreceni egyetemi csoportban, ahol edzem, mindenki rengeteget segít nekem. Megemlítenék pár társamat, a teljesség igénye nélkül. Az első edzőpartnerem Radics Pisti volt, Ő magyarázta el nekem a mozdulatok lényegét és javította hibáimat. Mestereim, akik az egyetemi csoportban tanítanak, illetve tanítottak: Si-Mei Szűcs Gabriella, Si-Hing Bányász József, Si-Hing Valóczki Imre, Si-Hing Varga Péter, Arany Gábor, Szabó Levente, Csomós Krisztián. Ők mindnyájan nagy szerepet játszottak abban, hogy immár 6. éve kungfuzom és 10. fokozatú vagyok. Nemcsak a saját iskolámból tettem szert értékes kapcsolatokra, nagyon tisztelem Si-Hing Széll Gábor debreceni és Si-Hing Vincze István ajkai mestereket. Jó Barátom Beke Károly békéscsabai Si-Hing, akivel a debreceni szemináriumokon ismerkedtem meg. A nyári táborokban ismertem meg Drusza Tamás, Gausz Tamás és Tóth Bálint Si-Hingeket, akiket szintén nagyon nagyra tartok. Rajtuk kívül még sok kungfu testvérrel igen jó a kapcsolatom, csak pozitív tapasztalataim vannak. Meg szeretném említeni még, hogy Si-Fu Máday Norbert sokat segít nekem azzal, hogy mindig érzem a felőle áradó segítő szándékot, ezzel továbbsegítve engem a nehezebb időszakokon.

Wing Tsun mesterekkelMilyen manapság a Sakkvilág? Virágkorát éli, vagy éppen hanyatlóban van? Tanítják valahol a sakkozást?

A sakk manapság is igen népszerű szerte a világon és szerintem az is fog maradni. Magyarországot tekintve ebben komoly szerepe van többek között Lékó Péter világraszóló eredményeinek. A fiatalok látják, hogy a sakkba is érdemes energiát fektetni, itt is lehet nagyszerű sikereket elérni. Több nagy sakkiskola van hazánkban, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Paks, Szeged és természetesen Budapest talán a legjelentősebb fellegvárak, de nálunk, Püspökladányban is van felnőtt edzés és ifjúsági oktatás is, sőt egyes nagyobb városokban az általános iskolásoknak már tantárgyként oktatják a sakkot. A fiatal korosztály nevelésével kapcsolatban személyes tapasztalataim is vannak, lévén "segédedzőként" tevékenykedem az otthoni ifjúsági edzéseken.

Milyennek látod az emberiség jövőjét?

Komoly kérdés ez, röviden és lényegre törően talán annyit mondanék, hogy ha a valós értékeket keressük, megpróbáljuk az életünket tartalmasan élni és nem a saját érdekünket helyezzük előtérbe, akkor esetleg jobb irányba változhat a jövőnk, bár én kicsit pesszimista vagyok ezzel kapcsolatban.

Melyik volt a legemlékezetesebb sakkjátszmád és sakkpartnered?

Ha jól átgondolom a pályafutásomat, 2006 januárjában, az NB II. 6. fordulójában, amikor a debreceni Betű SE csapata volt az ellenfelünk, én a 11. táblán Kovács Lajos ellen játszottam, aki korosztályos EB 3. helyezést szerzett körülbelül két éve. Habár ebben a partiban vereséget szenvedtem, mégis talán ezt tartom eddigi legértékesebb játszmámnak, mivel biztos vagyok benne, hogy Lajos sokra hivatott és nagy sakkozó lesz belőle és akkor majd emlékezhetek rá, hogy egyszer régen megmérkőzhettem Vele. A leghíresebb ellenfeleim Verőci Zsuzsa Nagymesternő és Pintér József Nagymester Úr voltak, akik ellen debreceni szimultánokon játszottam és Verőci Nagymesternő ellen sikerült döntetlent kiharcolnom.